Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.
  • slide
    slide

Šta su ovčije boginje?

Ovčije boginje ili varičele su infektivno i po celom svetu rašireno virusno oboljenje. Većina ljudi preleži ovčije boginje u detinjstvu i to je dobro jer se tada bolest javlja u blažem obliku. 

Ovčije boginje uzrokuje virus herpesa Varicella zoster. Ovaj infektivan virus prenosi se neposrednim kontaktom ili kapljično. Kad preležimo bolest, virus ostaje u telu, međutim od ovčijih boginja više nećemo oboleti. 

Kako da prepoznamo ovčije boginje?

Prvi vidljivi znak ovčijih boginja kod dece je obično osip po koži, dok kod  odraslih prvi simptomi ovčijih boginja su povišena telesna temperatura i osećaj umora.

Kada se pojave lezije na koži (crvene tačkice i plikovi), ovčije boginje su najčešće praćene povišenom telesnom temperaturom, bolom u stomaku i malaksalošću  koja može da traje i do nekoliko dana. „Ospa“ izbija na mahove, obično prvo na grudima i trupu, kosmatom delu glave i lica, a zatim se raširi po čitavom telu u obliku glatkih crvenih tačkica, koje postanu ispupčene poput malih bubuljica. Tačkice se pretvaraju u male plikove, vezikule,  čija površina se lako skida češanjem, ali  takođe one i same pucaju  i nastaju kraste, ponekad već nekoliko sati nakon pojavljivanja. U ovoj fazi svrab može da bude veoma intenzivan i da dalje pojačava potrebu za češanjem.

Tok bolesti

Kod inače zdrave dece ovčije boginje su blago oboljenje, a teži tok bolesti može se očekivati samo kod novorođenčadi, odraslih i starijih ljudi.

Posle početnih znakova sličnih gripu sledi osip praćen svrabom. Počinje kao crvenkasta mrlja (eflorescencija). Na njoj se posle nekoliko sati razvija ovalan plik veličine 2–3 mm, napunjen bistrom tečnošću. Taj sadržaj posle dan ili dva postaje mutan, a površina plika se na sredini udubi. Sveži plikovi stvaraju se u trajanju od 5-8 dana. Nakon otprilike nedelju dana, plik formira krasticu, a ona otpada nakon sedam do trinaest dana.

Pacijent je infektivan već 2 dana pre pojave osipa i još 7 dana nakon poslednjeg izbijanja osipa. Kada su kraste već formirane, osoba više nije zarazna.

Kako se leče ovčije boginje?

Lečenje je simptomatsko, što znači da se svrab može samo ublažiti, čime se sprečava češanje, a time i moguće bakterijske superinfekcije i trajni ožiljci.

    PoxClin® Cool Mousse
  • hladi i umiruje kožu
  • brzo ublažava svrab
  • smanjuje mogućnost stvaranja trajnih ožiljaka

Smanjenje svraba znači manje češanja. Manje češanja smanjuje mogućnost nastanka trajnih ožiljaka ili sekundarnih infekcija.

IZVORI

YouMedical. PoxClin CoolMousse - Technical Information. Amsterdam: internal source.
Preuzeto prema PoxClin Mousse Uputstvo za upotrebu Varicellae – Ovčije boginje.
European Centre for Disease Prevention and Control. Varicella vaccine in the European Union Stockholm: ECDC; 2014.
Center for Disease Control and Prevention. Chickenpox (Varicella). Dostupno putem www.cdc.gov/chickenpox/about/index.html (18.7.2017).
Gabrovšek, Polona. 2016. Otroci in norice. Dostupno putem: www.gorenjske-lekarne.si/si/svetovanje/farmacevtov-nasvet/otroci-in-norice (26.5.2016).

Broj Rešenja o Upisu u Registar medicinskih sredstava 515-02-02256-13-001 od 24.3.2014